Tekeningen

Statement
In mijn tekeningen creëer ik aandacht voor dat waar niemand naar kijkt. Gewoon, omdat het zo vanzelfsprekend is dat het niet (meer) opvalt.
Ik kijk om mij heen, word door iets gefascineerd, maak foto’s en ga vervolgens al tekenend met zwarte fineliner of traditionele (mechanische) naaimachine aan de slag. Het tekenen zelf is een tijdrovend proces, dat tevens als rustpunt dient. Een foto vormt altijd het uitgangspunt, maar ik streef nooit een kopie na. Zowel de mogelijkheden als beperkingen – die het gevolg zijn van techniek, materiaal en vaardigheid – zorgen ervoor dat iedere tekening een eigen, voor mij onbekende weg inslaat.

En toen was het stil (2021)
Een serie pentekeningen van aangereden dieren, die in boekvorm wordt gepresenteerd. Het werk is een eerbetoon en laat tevens de schoonheid zien van iets waarvan we in eerste instantie liever wegkijken.
Het boek is te bestellen via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/en-toen-was-het-stil/

Onkruid (2020-nu)
Hoewel de meeste mensen het liever kwijt zijn dan rijk, kan onkruid prachtig zijn. De vormen en structuren in combinatie met de ondergrond waar het onkruid staat, hebben mij ertoe aangezet een serie pentekeningen te maken.

Stations (2020-nu)
Treinstations zijn van zichzelf nooit een bestemming. Het zijn doorstroomlocaties om van punt A naar B te komen. Toch kent Nederland prachtige stationsgebouwen. Door ze al tekenend met de naaimachine vast te leggen, probeer ik er (opnieuw) aandacht voor te genereren. Het is een grootschalig project geworden, waarvoor ik (al fietsend) door het hele land ben gereisd.

Zie ook:
Artikel Friesch Dagblad
– TxP (Textiel Plus) 254, Treinstations opnieuw bekeken: TxP 254

Getekende rondreis door Europa (2018-2019)
Voor de Zomerexpo Europa (Museum de Fundatie, Zwolle) heb ik een jaar lang een getekende rondreis gemaakt. Beginnend in Nederland, heb ik beroemde gebouwen, bezienswaardigheden en natuurwonderen uit alle landen van Europa vastgelegd met fineliner. Het resultaat is een volgetekende kassarol van 54 meter. Via een draaisysteem kan de rol worden bediend en als een soort analoge animatie bekeken.

10 Steekjes los in het Grote Dierenbos (2018)
In 2018 schreef en illustreerde ik een zelf uitgegeven kinderboekje. Het verhaal gaat over Raas de haas die zich een beetje anders voelt, maar al rennende door het Grote Dierenbos erachter komt, dat aan alle dieren wel een steekje los zit. De titel van het boek inspireerde tot een nieuwe tekentechniek: het vrij tekenen met de naaimachine.

Divers werk (-nu)
Naast seriematige projecten maak ik ook andere werken: in opdracht, voor wedstrijden of als reactie op een (maatschappelijke) gebeurtenis. Hieronder volgt een kleine selectie tekeningen die ik de afgelopen jaren gemaakt heb.