Tekeningen

Statement
In mijn tekeningen creëer ik aandacht voor dat waar niemand naar kijkt. Gewoon, omdat het zo vanzelfsprekend is dat het niet (meer) opvalt.
Ik kijk om mij heen, word door iets gefascineerd, maak foto’s en ga vervolgens al tekenend met zwarte fineliner of traditionele (mechanische) naaimachine aan de slag. Het tekenen zelf is een tijdrovend proces, dat tevens als rustpunt dient. Een foto vormt altijd het uitgangspunt, maar ik streef nooit een kopie na. Zowel de mogelijkheden als beperkingen – die het gevolg zijn van techniek, materiaal en vaardigheid – zorgen ervoor dat iedere tekening een eigen, voor mij onbekende weg inslaat. 

 

Getekende stations (2021-2024)

Treinstations zijn van zichzelf bijna nooit een bestemming. Het zijn doorstroomlocaties om van punt A naar B te komen. Toch kent Nederland prachtige stationsgebouwen. Door ze al tekenend vast te leggen, probeer ik er (opnieuw) aandacht voor te genereren. Het is een grootschalig project geworden, waarvoor ik – vanwege de coronapandemie – al fietsend, skatend en wandelend door het hele land ben gereisd.
Ik ben op de naaimachine begonnen, maar aangezien het project te omvangrijk werd, heb ik uiteindelijk alle (642) (spook-)stations met fineliner op A5-papier vastgelegd.

Vanwege de coronamaatregelen die gedurende mijn project plaatsvonden in het openbaar vervoer, is het niet alleen een verslaglegging van de stations geworden, maar geeft dit project ook een tijdsbeeld weer.

Het project heeft veel aandacht in de media gekregen. Onder het kopje ‘biografie’ is meer info hierover te vinden.


De Tomatensoepeters (2022-2023)

De afgelopen weken kwam ‘De laatste generatiebeweging’ in het nieuws doordat ze etenswaren tegen beroemde kunstwerken gooiden om aandacht te vragen voor het klimaat. Het roept veel vragen bij mij op. ‘Moeten we hun acties als een happening zien? En waarom kiezen ze juist voor kunstenaars als Van Gogh en Monet – gaat het hen puur om de bekende naam, of zit er meer achter?’ De acties inspireerden mij om er direct beeldend op te reageren en het gegooide product in het oeuvre van de desbetreffende kunstenaar te verwerken. Want of je nu wil of niet, de gegooide etenswaren zullen altijd aan deze kunstwerken blijven kleven. 

Hij doet niets hoor! (2023)

Al jarenlang hoor ik tijdens het sporten ‘hij doet niets hoor’ als een hond voor de zoveelste keer op mij af komt rennen. Mijn frustratie en grote angst voor honden inspireerden mij tot het maken van het boekje: “Hij doet niets hoor!’

Klik hier > Hij doet niets hoor om het pdf-document te openen (Om het boekje in boekvorm te kunnen lezen: druk op beeld > paginaweergave: weergave van twee pagina’s + voorblad weergeven bij twee pagina’s). 

Rode lijst van Nederland (2021-2022)

De klimaatcrisis heeft grote effecten, ook op ‘klein niveau’. Als het over het uitsterven van dieren gaat, wordt vaak over grote dieren als ijsberen, tijgers en olifanten gesproken. Dat de bergbehangersbij en de adderzeenaald ook tot de bedreigde diersoorten horen, is nauwelijks bekend. In dit project heb ik alle dieren die op de Nederlandse rode lijst staan (zoals opgesteld door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) getekend. Ieder dier staat op een aparte kaart, zodat de enorme stapel kaarten inzicht geeft in de impact van de klimaatcrisis op ons ecosysteem. Naast de fysieke kaartenbak zijn alle 710 tekeningen via dit filmpje te bekijken.

https://youtu.be/tvjvblpUfqw?t=1

Climate change (2022)

De klimaatproblematiek is grenzeloos. Op een wereldbol beschilderd met gesso, heb ik de gevolgen van de klimaatveranderingen weergegeven. De continenten, landen en steden zijn op deze globe verdwenen, want iedereen – ongeacht je afkomst, leeftijd of geslacht – heeft of krijgt ermee te maken.  

De man die allergisch was voor positieve woorden (2022)

Soms schiet er plotseling een verhaaltje in je hoofd dat niet meer verdwijnt totdat je het hebt opgeschreven. Als kind vond ik het al heerlijk om verhaaltjes te bedenken en te illustreren, iets wat nooit helemaal verdwenen is. Dit verhaal gaat over onze tijd, waarin positiviteit soms ver te zoeken is. Lees en bekijk het op:https://www.flipsnack.com/CA6A9C5569B/de-man-die-allergisch-was-voor-positieve-woorden.html

Gezichten van de oorlog (2022)

De oorlogsbeelden die we dagelijks via de media zien laten mij niet onberoerd. Vandaar dat ik direct na de Russische inval in Oekraïne ben begonnen met mijn tekenboekje ‘Gezichten van de oorlog’. Het is gevuld met gezichten van allerhande nationaliteiten die op de een of andere manier met de oorlog van doen hebben. Zo krijgt de oorlog voor mij weer een menselijke maat. Het is net wat langer stilstaan bij een foto of een gebeurtenis, die binnen de media alweer door andere beelden is vervangen.

En toen was het stil (2021)
Een serie pentekeningen van aangereden dieren, die in boekvorm wordt gepresenteerd. Het werk is een eerbetoon en laat tevens de schoonheid zien van iets waarvan we in eerste instantie liever wegkijken.
Het boek is te bestellen via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/en-toen-was-het-stil/

Onkruid (2020-nu)
Hoewel de meeste mensen het liever kwijt zijn dan rijk, kan onkruid prachtig zijn. De vormen en structuren in combinatie met de ondergrond waar het onkruid staat, hebben mij ertoe aangezet een serie pentekeningen te maken.

Getekende rondreis door Europa (2018-2019)
Voor de Zomerexpo Europa (Museum de Fundatie, Zwolle) heb ik een jaar lang een getekende rondreis gemaakt. Beginnend in Nederland, heb ik beroemde gebouwen, bezienswaardigheden en natuurwonderen uit alle landen van Europa vastgelegd met fineliner. Het resultaat is een volgetekende kassarol van 54 meter. Via een draaisysteem kan de rol worden bediend en als een soort analoge animatie bekeken.

10 Steekjes los in het Grote Dierenbos (2018)
In 2018 schreef en illustreerde ik een zelf uitgegeven kinderboekje. Het verhaal gaat over Raas de haas die zich een beetje anders voelt, maar al rennende door het Grote Dierenbos erachter komt, dat aan alle dieren wel een steekje los zit. De titel van het boek inspireerde tot een nieuwe tekentechniek: het vrij tekenen met de naaimachine.

Divers werk (-nu)
Naast seriematige projecten maak ik ook andere werken: in opdracht, voor wedstrijden of als reactie op een (maatschappelijke) gebeurtenis. Hieronder volgt een kleine selectie tekeningen die ik de afgelopen jaren gemaakt heb.