Was getekend… Kristine Tumanyan

Een jaar lang iedere dag een tekening maken. Dat is wat de van oorsprong uit Armenië afkomstige kunstenaar Kristine Tumanyan voor haar project ‘Line Flow’ deed. Op 1 januari 2022 begon ze aan haar grootschalige project dat tot en met 31 december van hetzelfde jaar duurde. De 365 resultaten zijn momenteel in de ECI cultuurfabriek (Roermond) te zien. Hoewel het project zelf van een vooropgezet plan getuigt, zijn de tekeningen juist intuïtief en vrij gemaakt. Tekenen is voor Tumanyan een vorm van meditatie. Ze weet van tevoren niet hoe een werk eruit komt te zien, omdat ze puur op gevoel werkt.

Tentoonstellingsoverzicht Line Flow ECI cultuurfabriek Roermond

Bij binnenkomst van de tentoonstelling ontstaat bij mij al snel de vraag hoe ik het werk moet bekijken. Alle muren van de expositieruimte zijn van drie rijen tekeningen voorzien. Na een korte rondgang ontdek ik dat de serie chronologisch is opgehangen. Daarbij vallen de eerste tekening (1 januari 2022) en ook de laatste tekening (31 december 2022) direct op, aangezien het de enige werken zijn die door een zwarte lijst omkaderd worden en buiten het stramien zijn gepresenteerd. Ze fungeren daarmee letterlijk als begin- en eindpunt. De presentatiewijze doet aan een soort dagboek denken, alhoewel de tekeningen geen representatieve gebeurtenissen van een bepaalde dag weergeven, maar een persoonlijke momentopname.

Tentoonstellingsoverzicht Line Flow ECI cultuurfabriek Roermond (Werk links: tekening 1-1-2022)

Met kroontjespen en inkt zet de kunstenaar haar eerste strepen op papier, om deze vanuit haar gevoel en vanuit dat wat het moment haar ingeeft, verder tot ontwikkeling te brengen. Het is bijzonder om gelijkenissen tussen de tekeningen te ontdekken, alhoewel er vaak weken of maanden tijd tussen die overeenkomstige werken zit. Vaak bouwt de kunstenaar haar tekeningen op uit verfijnde arceringen die tezamen een organische vorm laten ontstaan. Her en der voegt ze een dikkere lijn toe, die de arceringen doorbreekt, aanvult of juist benadrukt.

Werk Kristine Tumanyan
Werk Kristine Tumanyan
Werk Kristine Tumanyan

Een aantal werken vallen op, doordat ze afwijken van de serie. Zo hangt er één wit blad tussen alle werken. Mogelijk had de kunstenaar die dag geen tijd of inspiratie om een tekening te maken. Ook enkele gele velletjes springen in het oog tussen de witte vellen papier: het zijn tekeningen die Tumanyan in Valencia heeft gemaakt, waar ze op dat moment waarschijnlijk op vakantie was en niets anders voorhanden had. En hoewel de meeste werken met zwarte inkt zijn getekend, heeft ze ook een keer met rode inkt gewerkt. Juist deze afwijkingen dienen als een soort intermezzo’s of interpuncties binnen het geheel. Ze maken de serie spannend en houden je als kijker scherp. Ze roepen vraagtekens op en laten je speculeren over het ontstaansproces van deze tekeningen.

Tentoonstellingsoverzicht Line Flow ECI cultuurfabriek Roermond

Bij de tentoonstelling in de ECI-cultuurfabriek in Roermond biedt de kunstenaar ook diverse workshops aan. In de tentoonstellingsruimte staat een tafel met materialen, waaraan gewerkt kan worden en ook zijn enkele resultaten van de workshops in de expositie te bekijken. Het roept bij mij de vraag op, of we het werk van Tumanyan alleen kunnen bekijken, of beter kunnen begrijpen door ook zelf een tekening te maken. Eigenlijk wordt daarmee de vraag gesteld of het om het proces of het resultaat draait. Kijkend naar de tekening geven de tekeningen ons ook een kijkje in het maakproces, doordat we de onverhulde lijnen met het blote oog kunnen volgen. Je ziet met hoeveel precisie en aandacht ze de lijnen op het papier heeft aangebracht; alsof de concentratie van de kunstenaar nog altijd aanwezig is. Daarmee lijkt die ‘line flow’ niet alleen een element dat is voorbehouden aan het maakproces, maar kun je, als je aandachtig kijkt, zelfs als kijker nog de ‘stromende lijnen’ volgen.

De tentoonstelling is nog tot en met 28 januari 2024 te zien in de ECI cultuurfabriek (Roermond).

Gepubliceerd door
admin

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *