Was getekend… tassen

Susan Collis

In de tentoonstelling ‘Op scherp’ in het Centraal Museum (Utrecht), staan enkele grote boodschappentassen. ‘Heeft iemand ze per ongeluk laten staan?’ is mijn eerste gedachte. Het zijn echter papieren sculpturen die door de Schotse kunstenaar Susan Collis zijn gemaakt. Hoewel deze big shoppers van een afstandje niet van echt te onderscheiden zijn, is van dichtbij te zien, dat de kunstenaar de patronen op de tassen met de hand getekend heeft.

Susan Collis

Collis heeft niet zomaar een tas uitgekozen om na te maken. Ze heeft bewust voor deze bigshoppers gekozen vanwege de connotaties die eraan kleven. Zo worden de tassen vaak in verband gebracht met een bepaalde sociaaleconomische klasse, cultuur en afkomst. De tassen worden als een goedkoop massaproduct gezien, zonder enige status.

Detail werk Susan Collis

Door deze tassen vervolgens met de hand na te maken en urenlang met balpen te bewerken, veranderen ze in kostbare kunstwerken. Dat wat in eerste instantie nog als afval en nutteloos object werd gezien en vooroordelen over de drager van deze tassen opriep, wordt volledig overhoop gehaald. Collis lijkt ons een spiegel voor te houden: waarde is niet (altijd) af te lezen aan de buitenkant.

Susan Collis

Gepubliceerd door
admin

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *